Hippiliike

Hippiliike on nykyaikaamme suuresti vaikuttanut aikakausi 1960 –luvulla. Hippiliike tarkoittaa nuorisokulttuuria ja sen aikaista protestia sotaa vastaan. Hippiliike myös kapinoi keskiluokkaisia ja konservatiivisia arvoja vastaan. Liikkeen ominaisia tunnuspiirteitä olikin rauhanaate, suvaitsevaisuus, tiedonlaajentaminen huumeilla, kuten pilvellä ja vapaa rakkaus, joka taas oli kapinointia tiukkaa seksuaalinormistoa vastaan. Liikkeen jäsenet pukeutuivatkin värikkäisiin vaatteisiin ja miehet antoivat hiustensa kasvaa luonnollisina pitkiksi. Se olikin osana aikakautena vallannutta poliittista kuohuntaa. Hippiliike rupesi kuitenkin väistymään 1970-luvulla, vaikka se edelleenkin vallitsee tiukasti osassa nuorisokulttuureista ja protestiliikkeissä.

Liike syntyi yhdysvalloissa folkmusiikkipiireistä, joka levisi pidemmälle kansaan maailmanlaajuisesti. Sanotaan, että yksi hippiliikkeen aiheuttajista on ollut Jack Kerouacin Matkalla –kirjasta vuonna 1957. Kirjassa hän kertookin omista kokemuksistaan yhteiskunnan ulkopuolella elämisestä ja erilaisista päihdekokeiluistaan. Kirja lumosikin nuorisomaailman nopeasti, sillä se antoi nuorille vaihtoehtoisen tavan elää. Lopulta nämä kirjan lukeneet henkilöt alkoivatkin elää kirjan tavalla ja synnyttivät hippiliikkeen. Hippiliikkeen keskeisimpinä osina onkin erilaiset päihdeaineet, jotka niin sanotusti auttavat näkemään maailman laajemmin. Suosittuna huumeena oli muun muassa LSD, joka muuttaa henkilön persoonallisuutta ja aiheuttaa tällä tavalla henkilölle hippien uskoman uudelleensyntymisen. Hippiliike onkin saanut nimensä ja lopulta kiteytynyt San Fransiscossa sijaitsevasta Haight-Ashburyn kaupunginosasta, josta se levisi muualle. Se levisikin ensimmäisenä Los Angelesiin, jonne muodostui hippiyhteisö. Haight-Ashburyn taas löysivät, North Beachilta paenneet paikalliset. Kasvanut turismi ja sitä myötä kasvaneet vuokrat pakottivat monet paikalliset beatnikit muuttamaan alueelta pois, joka taas aiheutti uuden kulttuurin syntymisen. Tänne syntyikin vapaamielinen ja monikansallisten oma vapaa kulttuuri, joka vastusti yhteiskunnallisia arvoja. Myöskin 1800 luvulla rakennetut ränsistyneet talot houkuttelivat puoleensa huomattavan määrän hippejä ja beatnikkeja. Talot olivat edullisia, joten ne kelpasivat erinomaisesti. Yhteisö myös luonnollisesti houkutteli monia kotinsa jättäneitä nuoria. Lopulta hipeistä tulikin kyseisen alueen suurin väestöryhmä.

Hippien vaikutusvalta

Hippien vaikutusvalta

Hippiyhteisö rupesikin järjestämään omia tapahtumia, joista ensimmäinen oli San Franciscossa järjestetty Human Be-In –katujuhla vuonna 1967. Tilaisuus oli niin sanotusti heimojen kokoontuminen, johon pyydettiin mukaan kaikki hipit ympäri maailmaa. Tarkoituksena oli yhdistää kaikki hipit, kansalaisoikeustaistelijat ja muut radikaalit ryhmät toisiinsa, jolloin ryhmillä olisi yhdessä paljon suuremmat mahdollisuudet vaikuttaa tulevaisuuteen ja yhteiskuntaan ja sen oikeuksiin. Tapahtumaan osallistuikin tällöin 30 000 ihmistä, jotka kaikki kokoontuivat Golden Gate Parkin nurmikolle kuuntelemaan happorokkia ja polttamaan marihuanaa, jota luonnollisesti tarjoiltiin tapahtumassa ilmaiseksi. Valitettavasti tilaisuus ei kuitenkaan onnistunut yhdistämään näitä kulttuureja keskenään.

Tapahtuman jälkeen hippikulttuuri rupesi kuitenkin samaan enemmän voimaa, jota ruvettiin hyödyntämään yhteiskuntaan. Vapaamieleiset sanomalehdet rupesivatkin leviämään maailmalle ja yhä useampi rupesi kannattamaan seuraavia festivaaleja, jotka oli tarkoitus järjestää Montereyssa. Tapahtuman oli kuitenkin tarkoitus olla epäkaupallinen, joten siihen ei palkattu erikseen musiikkipromoottoreita. Tapahtuma järjestettiin lopulta kesäkuussa ja se houkutteli mukaansa yli 200 000 katsojaa ja kuuntelijaa. Tällöin hippien elämä rupesikin kaupallistumaan ja San Franciscon hipit nousivat maailmanlaajuisesti julkisuuteen. Monet nuoret halusivat matkustaa alueelle nauttimaan vapaasta elämästä. Se ei kuitenkaan ollut täysin sitä, mikä annettiin kuvaksi. Paikalliset hipit eivät halunneet jakaa aluetta ja karu nokkimisjärjestys karkotti lopulta monet uudet tulokkaat. Väestö kuitenkin tästä huolimatta nousi huomattavasti. Pimeänä puolena kuitenkin huumeiden välittäjät ja sutenöörit pääsivät hyötymään karkotetuista ja asunnottomiksi jääneistä nuorista. Jälkeenpäin kyseisestä kulttuurista taas tuli turistinähtävyys, nimittäin uteliaat matkailijat halusivat päästä näkemään nämä värikkäisiin vaatteisiin pukeutuvat hipit ja heidän elämäntyylin. Tämä vaikutti kaiken kaupallistumiseen ja musiikista rupesi tulemaan enemmän suurien yleisöjen tavoittelemista.