Hollywoodissa voi edelleen ihastella elokuvan taikaa

Hollywood on monen elokuvista ja musiikkikulttuurista kiinnostuneen unelmakohde ja kaupunki on jo historiansakin puolesta täynnä taikaa. Hollywoodin keskuksena toimii Hollywood Boulevard -katu, jonka varrelta löytyy suurin osa kaupungin kuuluisimmista nähtävyyksistä, kuten Oscar-gaalapaikkana tutuksi tullut Kodak-teatteri, elokuvatähtien nimillä ja käden- ja jalanjäljillä varustettu Hollywood Walk of Fame ja Grauman’s Chinese Theatre eli Kiinalainen teatteri.

Elokuvantekijöiden pakopaikka

Kalifornian Los Angelesissa sijaitseva Hollywoodin kaupunki perustettiin 1900-alussa, oikeastaan keskelle ei-mitään. Tuolloin elokuvat olivat vielä varsin uusia asia, mutta ala kehittyi valtavaa vauhtia. Ensimmäiset elokuvat tuotettiin maan itärannikolla New Yorkissa ja jännittävät tarinat kiehtoivat yleisöä siinä määrin, että maahan avattiin nopeassa tahdissa tuhansia elokuvateattereita.

Alan alkaessa kasvaa tuottavammaksi saatiin aikaan kiista myös tulonjaosta. Thomas Alva Edison oli yksi ensimmäisiä suurista elokuvatuottajista ja kehitti aktiivisesti myös mm. elokuvakameroita. Vuonna 1908 Edison sai suurimmat tuotantoyhtiöt kokoontumaan yhteen ja vaatimaan suuria korvauksia elokuvantekijöiltä patentoitujen laitteidensa käytöstä. Tämän johdosta mm. Yhdysvaltojen suurin filmin valmistaja Eastman Kodak suostui myymään filmiä vain yhdeksälle valitulle elokuvayhtiölle. Tämä ajoi muut elokuvantekijät ahtaalle ja he alkoivat epätoivoisesti miettiä, missä voisivat toimia vapaammin. Ratkaisuksi löytyi mahdollisimman kaukainen kohde palmujen alla maan länsirannikolla.

Hollywood synnytti filmitähtikulttuurin

Tuotanto Kaliforniassa alkoi ja menestyi. Ihanteellisen sään takia kuvaukset voitiin hoitaa ulkona ympäri vuoden ja uusia elokuvia syntyi huimalla tahdilla. Hollywoodin kulta-aika nähtiin erityisesti 1930- ja 40-luvuilla, jolloin koko kaupunki säihkyi glamouria. Ennen tätä näyttelijät eivät olleet elokuvissa mitenkään muita tekijöitä arvostetummassa roolissa, eikä heidän nimiään välttämättä mainittu edes lopputeksteissä. 1930-luvulla alkoi kuitenkin kehittyä todellinen filmitähtikulttuuri, joka on jatkunut tähän päivään asti. Vaikka nykyään suuri osa elokuvatuotannoista on siirretty Kalifornian pikkukaupunkeihin ja esimerkiksi Kanadan Torontoon, on Hollywoodilla edelleen tärkeä merkitys suurten budjettien elokuvien tuotannossa. Lisäksi kaupungissa jaetaan kaksi elokuvamaailman tunnetuinta palkintoa: Oscar-palkinto ja Kultainen maapallo.

Los Angelesissa moni turisti toivoo näkevänsä edes vilauksen filmitähdistä ja tätä varten kaupungissa järjestetään myös useita kiertoajeluita, joissa ajetaan filmitähtien kartanoiden ohitse. Tähdet ovat kuitenkin varsin tarkkoja yksityisyydestään, eikä heitä yleensä kierroksilla nähdä. Tosin poikkeuksiakin löytyy, sillä toisinaan huumorintajuiset tähdet haluavat yllättää fanejaan ja heitä on nähty esimerkiksi aamutakkisillaan vilkuttelemassa pihojensa porteilla. Ja toki rakennukset itsessään ovat jo komeaa katsottavaa. Suosittu vierailukohde on tietenkin myös Hollywood-kyltti. Kyltin voi nähdä eri puolilta kaupunkia, mutta jos on valmis hieman kiipeämään, pääsee sen ikuistamaan valokuviin myös lähietäisyydeltä.

Hollywood-kyltti on maailman tunnetuin maamerkki

Hollywood-kyltti sijaitsee kukkularivistön korkeimmalla huipulla, Mount Lee -kukkulalla. Kyltti oli alun perin itseasiassa kiinteistöfirman mainos ja siinä luki teksti Hollywoodland. Kyltti unohtui rapistumaan kukkulalle monen vuoden ajaksi, kunnes vuonna 1949 Hollywood Chamber of Commerce lunasti sen itselleen. Kyltistä otettiin neljä viimeistä kirjainta pois ja siitä tuli todellinen Hollywoodin ikoni. Vuonna 1973 kyltti lisättiin Los Angelesin kulttuurihistoriallisten monumenttien listaan.

Walk of Fame ja Universal Studios ovat elokuvafanien ykköskohteet

Hollywood Walk of Fame rakennettiin vuonna 1958 ja kadunpätkälle sijoitettiin tuolloin 2 500 tyhjää tähteä. Seuraavan muutaman vuoden aikana niistä nimettiin 1 600, mutta nykyään uusia tähtiä täytetään noin kaksi kuukaudessa. Nimensä katuun ovat saaneet elokuva-, teatteri-, radio-, televisio- tai musiikkialalla ansioituneet henkilöt. Mukaan mahtuu myös kuvitteellisia hahmoja ja eläimiä, kuten Lassie ja Vaaleanpunainen pantteri.

Elokuvanteon taustoihin pääsee tutustumaan Universal Studios -kierroksella, jossa nähdään menneiden vuosien hittielokuvien kulisseja ja tehosteita.