Lomavinkit Hawaiille

Passi ja hammasharja! Uimapuku! Mitä muuta tulisi ottaa – ja mitä pitaisi tietää?

Hawaii on Yhdysvaltojen osavaltio ja kuuden saaren saariryhmä Keski-Tyynellämerellä. Hawaiin asukasluku on 1,42 miljoonaa, ja sen pääkaupunki on Honolulu. Hawaii tunnetaan ainakin jylhistä maisemistaan, trooppisesta luonnostaan, ja surffauksesta. Se on suosittu turistikohde, niin amerikkalaisille kuin muillekin, vaikka lentomatka Hawaiille on melko pitkä mistä vain.

Saaret

Minkä saaren valitset, vai käytkö usealla saarella? Valinta on vaikea, mutta tässä hieman tietoa saarista, jotta valintasi toivottavasti helpottuu:Kauai on Hawaiin saariryhmän saarista vanhin, ja sen luonto on upea vuorineen, laaksoineen, jokineen, vesiputouksineen ja jyrkänteineen. Kauai on hyvä valinta seikkailuhenkiselle ulkoilmamatkailijalle. Se on erinomainen paikka vaeltaa, meloa kajakilla ja snorklata.

Oahu on saariston väkirikkain saari, ja siellä sijaitsee myös pääkaupunki Honolulu, kuten myös monet Hawaiin kuuluisimmista surffikaupungeista. Jos et etsi niinkään luonnon rauhaa, vaan nopetempoista aktiivilomaa, Oahu voi olla hyvä valinta. Siellä voi myös tehdä ostoksia, tai käydä WW2 museoissa.Mauiilta löydät kuuluisat mustat, punaiset ja valkeat hiekkarannat, sekä Haleakalan  kansallispuiston. Voit myös ihailla auringonnousua Haleakalan sammuneen tulivuoren huipulta  Maui yhdistää rentoutumisen ja seikkailun. Hawaii, eli “the Big Island” pursuaa upeita rantoja ja historiaa, mutta siellä on myös Hawaiin ainoa aktiivinen tulivuori Täällä kasvatetaan myös USA:n ainutta kotimaista kahvia. Ja Big Island on todellakin iso. Sieltä löytyy ilmastoja. Tropiikista tundralle. Volkaanisia mustan hiekan rantoja, sulaa laavaa, sekä lumisia vuorenhuippuja – kaikkea löytyy! Molokai on saarista kauimpana, ja siellä on vähiten väkeä ja vähiten mukavuuksia Molokailla on myös Hawaiin korkeimmat merenjyrkänteet ja pisin koralliriutta.  Jos lomailet mieluiten rauhaisissa paikoissa, eikä sinua haittaa olla ilman nettiyhteyttä, Molokai voi olla oikea saari sinulle. Lanai on saarista pienin, ja suurin osa sen asukkaista on plantaatiotyöläisten jälkeläisiä. Lanaille pääsee vain lautalla Maui’lta. Siellä on kaksi upeaa hotellia, ja hyvät golf mahdollisuudet.

Tekemistä

Snorklaus on Hawaiilla suosituin aktiviteetti. Trooppisia kaloja, kilpikonnia, koralleja – saatatpa nähdä delfiinejä ja kyhmyvalaitakin.Golfin harrastajille Hawaii on unelmapaikka! Golfkenttien taso on korkea ja ilmasto ihanteellinen golfin pelaamiseen. Tammikuun alussa PGA’n vuosittainen Hyundai turnaus vetää innokkaita golfaajia Mauille.Maisemien katselu on olennainen osa Hawaiin lomaa, sillä kauniilla saarilla ei tule puutetta upeista maisemista. Rantaelämä on luonnollisestikin iso osa Hawaii kokemusta. Mahtavia rantoja on joka paikassa. Jos olet surffaaja, täällä jos missä kannattaa ottaa lauta alle ja hypätä aaltoihin. Ensimmäiset länsimaiset tekstit surffauksesta Hawaiilla ovat vuodelta 1779, joten tällä harrastuksella on Hawaiilla pitkät perinteet.

Tekemistä

Kulttuurinähtävyydet ja –kokemukset rikastavat lomaasi aivan erityisellä tavalla. Hawaiilaiset ovat vetäneet vaikutteita, paitsi polynesialaisilta esi-isiltään, niin myös muilta saarilla vaikuttaneilta kulttuureilta. Jos olet Oahun saarella, kannattaa ehdottomasti poiketa Polynesian kulttuurikeskuksessa. Osallistu myös perinteiseen Luau-juhlaan, ja maistele paikallisia herkkuja.Vaellus Hawaiilla tarjoaa mahdollisuuksia yhden päivän helpoista reiteistä aina yli kolmen vuorokauden mittaisiin vaativiin vaelluksiin. Kaikille löytyy sopiva reitti.Jos budjettisi antaa periksi, helikopteriajelu Hawaiin yllä on kerran elämässä -kokemus, jonka haluaa kuitenkin tehdä mahdollisimman pian uudelleen.Stand Up Paddle, eli SUP-lautailu on loistava vaihtoehto niille, jotka haluavat nähdä rantoja vesiltä käsin. SUP-lautoja on helppo vuokrata, ja malleja löytyy aloittelijasta kokeneelle SUP’pailijalle. Harjoittele matalissa vesissä, ennen kuin suuntaat avomerelle, tai mieluummin et poistu rantojen läheisyydestä ollenkaan.Hawaiilla löydät taatusti jotain mukavaa itsellesi, ja koko perheelle. Köysiratoja, ratsastusta, auringonlaskun risteilyjä, surffausta ja leiriytymistä.. Jotain jokaiselle, ja ainut ongelmasi tulee olemaan valinnan vaikeus.