Los Angeles tarjoaa paljon myös budjettimatkailijalle

Los Angeles on tunnetusti yksi maailman kalleimmista kaupungeista, jossa saa turistinakin rahaa kulumaan helposti huomattavia summia. Auringosta, viihdekulttuurista, Kalifornian rannoista ja auringonlaskuista voi kuitenkin nauttia pienemmälläkin budjetilla, sillä Los Angelesin kokoisessa kaupungissa riittää myös ilmaista nähtävää ja koettavaa. Samalla pääsee kokemaan monia paikallisten suosimia asioita. Aurinko paistaa ympäri vuoden ja sää on ihanteellinen ulkoilmasta ja maisemista nauttimiseen.

Seikkaile eri kaupunginosissa

Los Angelesin kaupunginosat eroavat toisistaan todella paljon, joten jo pelkästään kuljeskelu Downtownissa, Beverly Hillsissä, West Hollywoodissa ja rannoilla on hauska kokemus. Jokaisen kaupunginosan asukkailla on hieman oma tyylinsä. Lisäksi Los Angelesissa voi tehdä pienen kierroksen maailman ympäri, sillä kaupungissa on varsin elävä Chinatown, Koreatown, pikku-Pakistan ja muita mielenkiintoisia kulttuurikeskittymiä.

Suuntaa rannoille

Los Angelesista tulee monelle ensimmäiseksi mieleen aurinko ja rantakaupungit. Santa Monican puinen laituri ja Venicen taiteilija-alueet ovatkin tuttuja lukuisista elokuvista ja tv-sarjoista. Santa Monican laituri on kuuluisan Route 66:n virallinen päätöspiste ja paikalta löytyy myös tämän ilmoittama kyltti. Laiturin päässä on kaunis maailmanpyörä, josta voi halutessaan käydä ihailemassa maisemia. Kannattaa varautua siihen, että laiturille haluavat kaikki muutkin turistit, joten siellä on ruuhkaa lähes aina. Leppoisalla asenteella on kiertely kuitenkin ihan mukavaa.

Jos ihmismassat eivät houkuta, voi ranta- ja laiturinäkymistä nauttia myös esimerkiksi kävelemällä, pyöräilemällä tai rullaluistelemalla pitkin rantabulevardia. Pyöriä ja rullaluistimia voi vuokrata useasta paikasta Santa Monican rannan tuntumasta ja vuokrat ovat yllättävän edullisia, noin 15 dollaria päivältä. Jos aikaa on muutama tunti, voi matkaa jatkaa viereisiin rantakaupunkeihin ja nähdä hurmaavien pikkukaupunkien elämää.

Santa Monicasta seuraava ranta on Venice Beach, joka on erityisesti taiteilijoiden suosiossa. Venice on selvästi Santa Monicaa rosoisempi, mutta erittäin kiinnostava vierailukohde. Kadut ovat täynnä katutaiteilijoita ja rannan skeittipuistossa voi nähdä uskomattomia temppuja – muista ottaa kamera mukaan! Venicessä on edelleen toiminnassa oleva, omalla tavallaan legendaarinen avoin rantakuntosali Muscle Beach. Alueelta löytyy myös lukuisia hauskoja ja omalaatuisia baareja ja ravintoloita. Venicen asuinalueella voi nähdä Los Angelesille melko epätyypillisiä, värikkäitä asuinrakennuksia. Italialaisen esikuvansa mukaan alueelle on rakennettu myös pieniä kanaaleja.

Ihaile kaupunkia uudesta perspektiivistä

Yksi Los Angelesin kuuluisimmista nähtävyyksistä on Griffith Observatory, josta aukeaa näkymä koko kaupungin yli. Ja mikä parasta, aivan ilmaiseksi. Observatoriolta lähtee kävelyreittejä Hollywoodin kukkuloille, joten vierailuun voi yhdistää myös kävelyn tai lenkin. Jos aikaa riittää, observatoriota kannattaa käydä ihastelemassa sekä päivä- että ilta-aikaan.

Nauti näyttelyistä – ilmaiseksi

Useat taidenäyttelyt ovat kaupungissa ilmaisia ja siitä huolimatta äärimmäisen laadukkaita. Kaupungin uusin tulokas on The Broad, jossa voi nähdä nykytaiteen kiinnostavimpia näyttelyitä. Käynti kannattaa varata etukäteen, liput tulevat jakoon aina kuukauden ensimmäisenä päivänä klo 12 paikallista aikaa. Paikalle voi mennä myös ilman etukäteisvarausta, mutta silloin täytyy varautua tuntien jonoihin.  Ilmainen käynti on varattavissa museon nettisivuilta thebroad.org.

Toinen upea ja ilmainen kohde Getty center on museokokonaisuus, jossa voi tutustua näyttelyiden lisäksi kauniiseen puutarhaan. Näyttelyissä on teoksia eri vuosisadoilta. Museon ulkopuolella on näköalatasanne, josta on luultavasti kaupungin upein näkymä.

Hikoile Runyon Canyonilla

Jos nautit liikkumisesta ja haluat tutustua nähdä Hollywoodin paikallisten tapaan, suuntaa Runyon Canyonille. Tämä Hollywoodin kukkuloille kulkeva ulkoilureitti on niin tavisten kuin julkkistenkin suosiossa, mutta tunnelma on silti lämmin ja mukava, vaikka viikonloppuisin reiteillä voi olla ruuhkaa. Valittavana on helpompia ja vaativampia reittejä. Viikonloppuisia reittien alkupäässä nurmikkoalueella on tarjolla myös ilmaista puistojoogaa.