New Orleans on omalaatuinen ja unohtumaton matkakohde

Louisianan osavaltion suurin kaupunki New Orleans on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka matkalla Yhdysvalloissa. 1700-luvulla perustettu kaupunki on aivan omanlaisensa, eikä sitä voi edes verrata muihin matkakohteisiin. Odotettavissa on ainakin värikästä kreoliarkkitehtuuria ja karnevaalitunnelmaa, jazzia ja erittäin hyvää ruokaa. Erityisesti arkkitehtuuri onkin tärkeässä roolissa kaupungin tunnelman luomisessa.

Historiallinen New Orleans on kuin matka toiseen maailmaan

New Orleans on yksi Yhdysvaltojen vanhimmista kaupungeista, sillä se on perustettu jo vuonna 1718. Kaupungissa näkyy vahvasti kulttuurivaikutteita ainakin Afrikan maista, Karibian saarilta, Ranskasta ja Aasian mantereelta. Tämä todella ainutlaatuinen yhdistelmä juuri tekeekin New Orleansista niin kiehtovan matkakohteen.

Useimmat matkailijat suuntaavat New Orleansissa ensimmäisenä historialliselle French Quarter -alueelle ja 80 korttelin muodostamassa alueessa riittääkin tutkittavaa vaikka useammaksi päiväksi. Ranskalaiskortteleissa kuljeskelu vie mukanaan menneeseen maailmaan ja tunnelma kevyt ja iloinen. Mississippin varrella sijaitsevista kortteleista löytyy runsas valikoima ravintoloita, baareja ja kahviloita.

Musiikki sykkii kaupungin kortteleissa

New Orleansia pidetään jazzin syntypaikkana ja tämän voi tuntea edelleen kaupungissa kuljeskellessaan. Bourbon Streetin musiikkitarjonta on hieman hiipunut huippuvuosista, mutta edelleen elävää musiikkia on kuultavissa useissa kahviloissa. Varma kohde musiikin ystävällä on Preservation Hall, jossa pääsee kuulemaan edullisesti perinteistä jazz-musiikkia.

Fauborg Marignyssa pääsee kiinni paikalliseen elämänmenoon

Ranskalaiskortteleista matkaa voi jatkaa joen alavirtaan Fauborg Marignyyn. Samalla turistimassat jäävät taakse ja musiikki muuttuu paremmaksi. Marignyn arkkitehtuuri on suurelta osin peräisin 1800-luvulta ja tunnelma on täälläkin kuin toisessa maailmassa. Mikäli matkustat New Orleansiin Mardi Gras -festivaalin aikana, on Marigny oiva paikka juhlia yhdessä paikallisten kanssa. Muinakin aikoina Marignyssa pääsee nauttimaan elämästä perinteiseen Louisianan tapaan.

Garden Districtin talot ja puutarhat ovat ehdottomasti näkemisen arvoisia

Garden District on rakentunut vuosina 1832 – 1900 ja nimensä mukaisesti alue on täynnä valtavia omakotitaloja ja jopa kartanoita upeine puutarhoineen. Paikalle pääsee maailman vanhimmalla käytössä olevalla raitiovaunulla, joka kulkee Charles-linjalla, pitkin Saint Charles Avenueta. Jo raitiovaunumatkalla pääsee ihastelemaan toinen toistaan upeampia ja suurempia taloja. Talot ovat edelleen suurelta on alkuperäisten rakentajien sukujen käytössä ja koostaan huolimatta yleensä vain yhden perheen asuinkäytössä.

Risteily Mississippillä on unohtumaton elämys

Mississippi on yksi maailman suurimmista vesiväylistä ja jo itsessään vaikuttava näky, vaikka rauhoittuukin hetkeksi New Orleansin kohdalla. Joella on ollut historiassa tärkeä rooli höyrylaivojen kulkuväylänä. Nykyään joella järjestetään jazz-risteilyjä siipiratashöyrylaivalla ja risteily onkin hauska tapa virittäytyä etelävaltioiden tunnelmaan.

Herkuttele ja nauti – Louisianan keittiö on hurmaava sekoitus eri kulttuureista

Louisianan keittiö yhdistelee parhaita paloja Ranskan, Karibian ja Yhdysvaltojen ruokakulttuurista, lisäten toisinaan joukkoon varsin eksoottisiakin ruoka-aineita, kuten alligaattorin lihaa. Louisianan kuuluisimmat ruokalajit lienevät gumbo ja jambalaya, joita molempia kannattaa matkalla ehdottomasti maistaa. Vaikka ruokalajit olisivat tuttuja jo entuudestaan, sinua odottaa luultavasti aivan uusi makuelämys. Gumbo, jambalaya ja useat papuruoat kuuluvat Louisianan edullisiin ja maistuviin arkiruokiin. Jälkiruokasi voi suositella rapeaa ja maistuvaa beignet-munkkia.

Jos cajun- ja kreolityyliin valmistetut ruokalajit tuntuvat jo liiankin tuhdilta tavaralta, löytyy kaupungista myös laaja valikoima muiden keittiöiden helmiä.

Odotettavissa kosteaa ja kuumaa säätä

Lämpötila New Orleansissa on erityisesti kesällä erittäin kuuma ja kostea. Alueella vallitsee subtrooppinen ilmasto ja tämä kannattaa ottaa huomioon matkaa suunnitellessa. Ilmasto on tuonut myös haasteita, kuten vuoden 2005 Katrina-hirmumyrskyn, jonka jälkiä korjataan edelleen.

Suomesta ei ole suoria lentoja New Orleansiin, joten kaupunkiin täytyy matkustaa yhden tai useamman välilaskun kautta. Yhdysvaltojen itärannikolta pääsee myös tekemään monipuolisen road tripin kohti New Orleansia.