Parasta New Yorkissa

Kaupungista, joka ei koskaan nuku, löytyy tekemistä ja näkemistä jokaiseen makuun. Vaihtoehtoja löytyy niin reppureissaajalle, kuin luksusmatkaajallekin, ja kaikille siltä väliltä. Vaikka New York kuuluukin Yhdysvaltojen kalleimpien alueiden joukkoon, löytyy sieltä paljon ilmaista tai edullista tekemistä.

Greenwich Village on yksi New Yorkin tunnetuimmista kaupunginosista. Sieltä löytyy muun muassa Frendien tunnettu asuinrakennus, joka antaa mahdollisuuden mahtaviin kaverikuviin. Toinen tunnettu kaupunginosa on Harlem, joka sijaitsee Manhattanin pohjoisosassa. Sieltä voi löytää itsensä keskeltä jazz- tai gospel-konserttia kesken ohjatun kävelyretken.Jokaisen New Yorkissa vierailevan tulisi kokeilla mahdollisimman paljon aitoa newyorkilaista ruokaa, joka on usein myös melko edullista. Pizzaa, bagelia, pastramia ja knishiä saa lukuisista eri tasoisista ja hintaisista katuruokakojuista tai -kärryistä. Lisäksi New Yorkista löytyy tasokkaita ja elämyksellisiä ravintoloita. Nälkäisimmät voivat lähteä ohjatulle ruokaretkelle ympäri kaupunkia. New Yorkissa on lukuisia erilaisia museoita ja gallerioita moneen eri makuun. Yksi näistä on 9/11-museo, joka on rakennettu kunnioittaen kaksoistorniin kohdistetun terrori-iskujen uhrien muistoa, sijaitsee Lower Manhattanilla. Sisäänkäynnin valtavat kaksoissuihkulähteet ovat arkkitehtuurinen ihme ja jo nähtävyys itsessään. Muistomerkille on ilmainen sisäänpääsy, mutta itse museoon sisäänpääsymaksu. Central Park on vihreä, rauhoittava paikka keskellä kaupungin vilinää – hetken huilaus kaikesta kiireestä. Puistoa ympäröivät kauniit rakennukset, ja puistosta löytää niin varjoisat puut, lammet kuin pienet järvetkin. Puisto on 4023 metriä pitkä ja 804 metriä leveä. Puistoon on vapaa pääsy, ja siellä voi halutessaan viettää koko päivän piknik-korin kera. Lisäksi puistosta löytyy erilaisia kahviloita, ravintoloita, katutaiteilijoita, ja leikkipuistoja. Urheilufaneille New Yorkista löytyy paljon erilaisia urheilutapahtumia. Baseball-faneille on muun muassa Yankeesien tai Metsien, New Yorkin omien joukkueiden, pelejä. Amerikkalaista jalkapalloa kotikaupungissaan pelaavat muun muassa New York Giants ja Jets. Koripallojoukkueista suosituimpia taas ovat Brooklyn Nets ja New York Knicks, ja jääkiekkojoukkueista Rangers, Devils ja Islanders. Kirpputoreista parhaat löytyvät Williamsburgista. Alue tarjoaa mahdollisuuden uniikkiin shoppailuun, ja kaupoista voi löytää vintage-vaatteiden lisäksi muun muassa lähes käyttämättömiä merkkivaatteita. Vintage-löydöille hyviä kauppoja ovat 10 Ft. Single by Stella ja Stella Dallas Living. Modernimpaa voi löytää muun muassa Buffalo Exchange – ja Monk Village Trift Shop -liikkeistä. Kirpputoreilla pyöriminen on erityisesti hyvä aktiviteetti yksin matkustaville.

Nähtävyydet

Brooklyn Bridge tarjoaa selkeänä päivänä upeat näkymät muun muassa Vapaudenpatsaalle. Silta on yhdistelmä vinoköysisiltaa ja riippusiltaa. Vaikka silta on usein täynnä ihmisiä ja autoja, tulee läpi kävellessä usein tietty vapauden ja huolettomuuden tunne. Yksi mahtavimmista näkymistä on New York Skyline, eli panoraamanäkymä kolmelta eri tarkkailukannelta: Empire State Building, One World Observatory, Top of the Rock (Rockefeller Center). Paras, mutta myös kallein tapa nähdä New York kokonaan on ottaa helikopteriretki. The High Line on vanha juna- ja tavarankuljetusrata, joka suljettiin junilta 1980-luvulla. Rata kulkee Manhattanin länsirantaa pitkin. Nykyisin High Line on vain jalankulkijoiden käytössä, ja maisemareitti antaa upeat näkymät Manhattanille, Hudson-joelle ja Jersey Cityyn. Radat ovat yhä näkyvissä, mutta kesäisin kauniiden kukkien peitossa. Hyviä tapoja nähdä monta nähtävyyksiä kerralla ovat muun muassa bussi- ja laivaretket. Risteily Manhattanin ympäri antaa mahdollisuuden nähdä Vapaudenpatsaan ja Ellis Islandin läheltä, ja jotkut jopa sisältävät saarilla vierailun. Risteilyt kuuluvat useimpien turistipassien hintaan. Lisäksi tarjolla on yö-, musiikki- ja illallisristeilyjä. Budjettimatkailijalle löytyy myös ilmaisia venekyytejä, kuten Staten Islandin lautta. Busseissa on vaihtoehtoina kaksikerroksiset bussit, hop-on-hop-off-bussit tai koko päivän kestoiset bussiretket. Lisäksi tarjolla on muun muassa erikoisempia elokuvanähtävyysretkiä tai pitsaretkiä.

Nähtävyydet