Portland kutsuu hipstereitä ja ruokaturisteja

Yhdysvaltojen länsirannikolla sijaitseva Portland tunnetaan ruokakulttuuristaan ja hipstereistään, sekä tietenkin pienpanimoista. Kaupunki on ylpeä omintakeisesta maineestaan ja on saanut jopa oman, suositun tv-sarjan. Portland eroaa monella tavalla perinteisistä amerikkalaisista kaupungeista ja sitä on kuvailtu mm. Yhdysvaltojen eurooppalaisimmaksi kaupungiksi. Portland on myös varsin turvallinen kaupunki ja matkailija saa pian todeta paikalliset ystävällisiksi ja avuliaiksi.

Leppoisa metropoli on rakentunut joen varrelle

Vaikka kaupungissa on lähes 600 000 asukasta, tunnelma on rauhallinen ja jalkakäytävillä saa kuljeskella ilman tungosta. Tämä ehkä onkin juuri se eurooppalaisin piirre, sillä tässä kaupungissa kävellään, pyöräillään ja käytetään julkisia kulkuneuvoja, joka ei ole mikään itsestäänselvyys Yhdysvalloissa. Käytössä olevat autotkaan eivät ole niitä elokuvista tuttuja amerikanrautoja, vaan ekonomisia Toyotoja, Hondia ja Chryslereita.

Portlandissa huomaa olevansa siltojen ympäröimä, sillä kaupunkia halkoo joki. Joen itäpuolelta löytyy viehättäviä pieniä kauppoja ja hippikahviloita sekä vilkas yöelämä.

Ruokakulttuuri on Portlandissa arvossaan

Ruokamatkailijalle Portland avaa uusia kokemuksia, sillä tarjolla on mitä erikoisempia fuusiokeittiöitä, paikallisista raaka-aineista valmistettuina. Portlandissa arvostetaan laadukkaita ja lähellä tuotettuja raaka-aineita. Kaupungin lähistöltä löytyykin paljon perheomistuksessa olevia maatiloja, viinitiloja ja pienpanimoita. Kaupungit ravintolat tarjoavat suurelta osin lähiruokaa. Yksi kaupungin erityispiirteistä ovat kymmenet ruokakojut, joista jokainen on erikoistunut tiettyyn, tarkasti rajattuun ruokamaailmaan. Ruokakojuista saattaa helposti saada jopa parempaa ruokaa kuin ravintoloista ja annokset ovat amerikkalaiseen tapaan todella reilun kokoisia.

Olutta ja kierrätyskulttuuria

Portlandin asukkaat ovat muutenkin varsin ympäristötietoisia ja kierrättävät jätteensä aivan eri tehokkuudella kuin useimmissa muissa maan kolkissa. Ekologisuus näkyy myös kaupunkirakentamisessa. Kaupungin rakenne on tiivis ja jopa keskustan alueelta löytyy pienpanimoita ja viininvalmistamoja sekä myös juustola. Olutpanimoita on noussut kaupunkiin viime vuosina sellaista tahtia, että monet odottavat jo kuplan puhkeamista. Toistaiseksi tilanne on kuitenkin matkailijan näkökulmasta vain mainio, sillä valinnanvaraa riittää ja matkallaan löytää varmasti useammankin laadukkaan oluen. Pubeista saa oluen lisäksi myös maistuvia pieniä annoksia ja tunnelma on muutenkin tyylikäs. Nurkasta saattaa jopa löytyä lasten leikkipaikka.

Neljä kiehtovaa vuodenaikaa

Oregonissa sää on varsin vaihteleva ja sadettakin saadaan runsaasti. Kesällä sää on toisinaan kostean kuuma ja sisämaassa paahtavan helteinen. Vuoristoseudun talvella puolestaan saadaan kokea sekä purevaa pakkasta että leppoisia ja aurinkoisia talvipäiviä. Tämän ansiosta luonto on vehreää ja erityisesti kevät huumaavan raikas vuodenaika. Oregon on yksi Yhdysvaltojen pohjoisemmista osavaltioista ja samalla korkeudella esimerkiksi Italian ja Kroatian kanssa.

Moni pitääkin Oregonin etuna sitä, että osavaltiossa pääsee nauttimaan kunnollisista vuodenajan vaihteluista, toisin kuin esimerkiksi Kaliforniassa. Kalliovuoret, Oregonin rauhallinen rannikko sekä jopa 3000 vuotta vanhat, yli sadan metrin korkeuteen kohoavat punapuumetsät houkuttelevat luontomatkailijoita paikalle kauempaakin.

Ihmiset, viheralueet ja ympäriinsä levittäytyvät tapahtumat tekevät Portlandin tunnelman

Portlandista löytyy yliopisto ja lääketieteellinen korkeakoulu, joten opiskelijat ovat olennainen osa katukuvaa. Myös filmiteollisuus on siirtynyt osin Hollywoodin kukkuloilta kohti Portlandia ja Torontoa. Elämä keskittyy joenrantaan, josta on muotoutunut kaupunkilaisten olohuone. Varsinaista keskustaa kaupungissa ei ole, mutta elämää löytyy laajalta alueelta katujen varsilta.

Kaupungissa kannattaa vierailla myös puistoissa ja puutarhoissa, joissa paikallisetkin viihtyvät vapaa-ajallaan. Vihreyteen on kaupungissa panostettukin, sillä esimerkiksi joenrannassa vielä 1970-luvulla kulkenut moottoritie on muutettu sittemmin viheralueeksi ja on nykyään suosittu puisto, jossa järjestetään säännöllisesti erilaisia tapahtumia. Viikonloppuisin kannattaa vierailla puiston Saturday Marketilla, jolloin paikalle saapuu mittava määrä katuruokakojuja, tarjoten maittavia lounasannoksia ja käsintehtyä jäätelöä. Elävän musiikin säestyksellä voi viettää leppoisaa päivää herkuista nauttien.