San Franciscon monipuolisuus ja outous ihastuttavat

San Francisco on yksi Yhdysvaltojen länsirannikon hauskimmista matkakohteista, jossa riittää sekä kulttuuria että kulinaristisia nautintoja. San Franciscoon on kaupungin historian aikana hakeuduttu niin kultakuumeen kuin it-buuminkin hurmassa ja kaupunki onkin nykyään viehättävä sekoitus kaikkea mahdollista. San Franciscossa kiehtovat nimenomaan vastakohdat, sillä samaan kuvaan mahtuu sekä viktoriaanisia puutaloja että pilvenpiirtäjiä sekä katutaidetta ja komeita taidemuseoita. Sään puolestakin kaupunki tarjoilee päivästä riippuen joko koleaa sumua tai Kalifornian kuuluisaa auringonpaistetta. Start up -henkisyys näkyy kuitenkin edelleen kaupungin arjessa ja San Franciscoa pidetään Yhdysvaltojen sisälläkin varsin edistyksellisenä ja vapaamielisenä.

San Franciscossa on helppo liikkua

Matkailijalle San Francisco on kiinnostava ja helposti haltuunotettava kohde. Kaupunki on amerikkalaiseksi suurkaupungiksi melko turvallinen ja siellä on helppo liikkua julkisen liikenteen avulla. Toisin kuin monessa muussa amerikkalaisessa kaupungissa, myös kävelemällä pääsee kätevästi paikasta toiseen.

Mielenkiintoisen San Franciscosta tekee myös se, että jokaisella kaupunginosalla on vahvasti oma luonteensa. Kaipaatpa lomaltasi sitten shoppailua, juhlimista, syömistä, hipsterikahviloita tai hippihenkeä, löydät kaikkea helposti ja paljon.

Nähtävyyksiä, kulttuuria ja historiaa

Kaupungin kuuluisimmat nähtävyydet löytyvät molemmat rannan tuntumasta. Golden Gate -sillan pääsee ylittämään autolla tai vaikka polkupyörällä. Golden Gate Park sopii rentoutumiseen tai piknikkeihin. Ocean Beach tarjoaa näkymät Tyynenmeren tyrskyihin ja Embarcaderon rantabulevardi avautuu puolestaan rauhallisemmalle lahdelle. Kaupungin edustalla, lyhyen venematkan päässä sijaitsee puolestaan surullisenkuuluisa Alcatrazin vankila.

San Franciscon taidetarjonta ei välttämättä ole aivan samassa mittaluokassa New Yorkin tai Los Angelesin kanssa, mutta tämä ei tarkoita, etteikö kaupungissa riittäisi taiteesta kiinnostuneelle tutkittavaa. Kaupungissa ovat viihtyneet niin kirjailijat, taiteilijat kuin muusikotkin ja he kaikki ovat jättäneet jälkensä. Musiikin ystävät nauttivat rockhistoriasta ja keikkoja on tarjolla joka illalle. Taidetta näkee niin katutaiteen muodossa kuin museoissakin, joista löytyy maailmanluokan modernia ja etnistä taidetta. Kaupungin vaihteleva arkkitehtuuri on jo itsessään nähtävyys ja päivä kuluu sujuvasti vain katuja pitkin kuljeskellen.

Tekemistä riittää myös lasten kanssa

San Francisco sopii mainiosti kohteeksi myös lasten kanssa matkustaville. Paikalliset suhtautuvat lapsiin erittäin ystävällisesti ja lapset ovat tervetulleita kaikkiin ravintoloihin. Lasten kanssa voi viettää aikaa kaupungin lukuisissa leikkipuistoissa tai yhtä hyvin taidemuseioissa, joissa huomioidaan lapset yleensä hyvin.

Kaupunkia halkova vanha raitiovaunulinja kiehtoo kaikenikäisiä turisteja, mutta lasten puisella raitiovaunulla huristelu on vielä tuplasti hauskempaa. Koko perheen aktiviteetiksi sopii myös veneajelu, jolle pääsee ilman ennakkovarausta kalasataman alueelta.

Ruokamatkailijan ja shoppailijan paratiisi

San Franciscossa vannotaan lähi- ja luomuruoan nimeen ja tämä näkyy myös ravintoloiden ruokalistoissa. Paikallisantimista valmistetaan kuitenkin mitä moninaisempia ruokalajeja ja käsittämättömiä, mutta usein toimivia fuusioita. Ruokatarjontaa on joka lähtöön, aina muutaman dollarin tacoista maailman kuuluisimpiin fine dining -ravintoloihin. Erikoisruokavaliot on otettu huomioon esimerkillisesti ja jokaiselle löytyy oma ravintolansa. Ruoan lisäksi kaupungissa nautitaan paikallispanimoiden tuotteista, artesaanicocktaileista ja lähilaaksojen viineistä.

San Francisco on shoppailijan paratiisi ja täältä löytyvät melkein kaikki samat liikkeet kuin New Yorkistakin, mutta helpommin saavutettavissa. Merkkiliikkeissä shoppailun lisäksi kannattaa ehdottomasti vierailla kaupungin lukuisilla kirpputoreilla, joilta voi tehdä todellisia löytöjä. Vaikka ei ostoksia päätyisikään tekemään, ovat kirpputorit erityisesti viikonloppuisin pieniä karnevaaleja vastaavia tapahtumia. Rahansa saa helposti käytettyä myös jossakin kaupungin valtavista kirjakaupoista.

Majoittumisessa kannattaa tarttua tarjouksiin

Majoittuminen on yksi San Franciscon matkan suurimmista kulueristä, sillä hotellit ovat todella hinnoissaan. Airbnb-palvelu kehitettiin aikoinaan juur San Franciscossa vastalauseena hotellien hinnoille, mutta nykyään kotimajoituksestakin joutuu maksamaan jo sievoisen summan. Budjettimatkaajille löytyy onneksi kuitenkin vaihtoehtoja hostelleista, motelleista ja hotellien erikoistarjouksista.