Teksas on vastakohtien ja yllätysten osavaltio

Ensimmäinen mielikuva Teksasista saattaa liittyä villiin länteen, mutta tämä Yhdysvaltojen keskiosassa sijaitseva osavaltio tarjoaa matkailijalle paljon tätä monipuolisemman kattauksen maisemia ja kulttuuria. Osa kliseistä pitää toki paikkansakin. Monikaistaisilla valtateillä paikalliset ajavat valtavilla pick up truckeillaan, moni edelleen stetsoni päässä. Kohtaamiset ihmisten kanssa saavat kuitenkin vakuuttumaan siitä, että teksasilaiset ovat varsin ystävällistä ja vieraanvaraista joukkoa. Ainakin jos et eksy luvatta heidän kotipihalleen.

Rahamaailman ja pilvenpiirtäjien Dallas

Dallas on tuttu tv:stä, sillä 1970- ja -80 -luvuilla kaupungissa kuvattiin Suomessakin suosion noussutta Dallas-tv-sarjaa. Kieltämättä ensi kohtaaminen kaupungin kanssa muistuttaa rahasta ja teollisuuspohatoista. Kaupunki onkin nykyään tunnettu monien pankkien kotipaikkana ja muistetaanpa Dallas myös USA:n entisen presidentin John F. Kennedyn murhapaikkana. Teksasin kuuluisimman kaupungin horisonttia hallitsevat pilvenpiirtäjät, mutta niiden välissä kulkevilta kaduilta löytyy erinomainen valikoima ravintoloita ja monipuoliset ostosmahdollisuudet. Kaupunkiseikkailujen lisäksi Dallas kutsuu retkeilemään. Dallasin alueelta löytyy 20 000 hehtaaria puistoja ja retkeilyalueita, joita voi tutkia jalan, pyörällä tai vaikka vuokraamalla hevosen. Ratsutilat ovatkin yksi Dallasin vetonauloista ja niitä löytyy kaupungista useita.

Rahamaailman ja pilvenpiirtäjien Dallas

Unohda kävely, vuokraa auto

Dallasissa on helpointa liikkua autolla, sillä välimatkat ovat pitkiä ja toisaalta parkkeeraaminen on suunniteltu helpoksi. Kävelymahdollisuudet ovat sen sijaan kaupungin keskustassa rajalliset. Kaupungin valomeri sokaisee helposti kokemattoman ja aluksi voi tuntua, ettei tiedä mitä Dallasissa oikein kannattaisi tehdä. Pinnan alta löytyy kuitenkin paljon kiinnostavaa, jos uskaltaa päästää ennakkoluuloistaan irti.

Austin on boheemi musiikkiparatiisi

Helpommin haltuun otettava matkakohde Teksasissa on osavaltion pääkaupunki Austin, joka on varsin trendikäs hipsterikaupunki. Tämä kulttuurikaupunki hurmaa boheemiudellaan ja outoudellaan. Outous onkin Austinin virallinen tunnusmerkki, sillä kaupunki on valinnut sloganikseen ”Keep Austin weird”. Tämä näkyy sekalaisena joukkona värikkäitä kahviloita ja ravintoloita, lukuisina mainioina keikkapaikkoina ja ulkoilma-aktiviteetteina. Austinissa järjestetään vuosittain myös useita festivaaleja, joista kuuluisin on Yhdysvaltojen suurimpiin musiikkitapahtumiin lukeutuva South by Southwest eli SXSW. Tämän festivaalin aikaan kadut täyttyvät vielä normaalia enemmän erilaisista performansseista, juhlijoista ja tietenkin turisteista.

Austin on boheemi musiikkiparatiisi

Toisin kuin muissa osavaltion kaupungeissa, Austinissa on varsin miellyttävää kävellä tai pyöräillä paikasta toiseen. Paikalliset viettävät paljon aikaa kaupungin läpi virtaavan Colorado-joen rannalla piknikillä, lenkillä tai koiriensa kanssa leikkien. Joella pääsee myös melomaan, suppaamaan tai polkuveneilemään. Joki tuokin mukavan viileän tuulahduksen Austinin tukahduttavan kuumiin kesäpäiviin.

Bongaa kerralla satoja tuhansia lepakkoja ja nauti illallinen food truckista

Yksi Austinin kummallisemmista nähtävyyksistä on joen ylittävä silta, jonka alta sadat tuhannet lepakot suuntaavat joka ilta auringonlaskun aikaan yölennolleen. Paikalliset ja turistit kerääntyvät sillalle ihmettelemään tapahtumaa. Lepakoita voi nähdä myös monissa muissa kaupungin luontokohteissa, sillä Austinissa asuu miljoonia lepakoita. Austin on myös todellinen ruokamatkailijan mekka. Tunnetuimmat ruokapaikat kaupungissa ovat sen lukuisat food truckit, jotka tarjoavat herkkuja lähes jokaisesta maailmankolkasta. Kaupungissa painotetaan lähiruokaa ja luomua, joten tuoreet raaka-aineet ovat itseisarvo. Austinissa vieraillessa on pakko kokeilla ainakin kerran jotakin kaupungin lukuisista barbeque-paikoista, sillä Austinin grilliruoka vie kielen mennessään. Toinen kaupungin suosikkiruoka on quezo eli nestemäinen juustodippi, jota nautitaan nachojen kanssa. Austinilaiset ovat tarkkoja siitä, missä dippinsä nauttivat ja saat halutessasi keskustelun aikaan kenen tahansa paikallisen kanssa kysymällä hänen suosikkiravintolaansa tämän herkun nauttimiseen.

Bongaa kerralla satoja tuhansia lepakkoja ja nauti illallinen food truckista

Ota rennosti!

Austinissa vallitsee rentous ja hyväntuulisuus, ja konstailemattomuus näkyy niin tunnelmassa kuin pukeutumisessakin. Kaupunkilaiset vitsailevatkin, että ”business casual” tarkoittaa heillä päin shortseja ja flip flop -sandaaleja, kun muualla maassa ilmaisulla tarkoitetaan vähintään suoria housua ja kauluspaitaa.