Vaikuttava Grand Canyon

Yhdysvalloista Arizonan osavaltiosta löytyy yksi maailman suurimmista ja kuuluisimmista luonnonnähtävyyksistä. Grand Canyon on massiivinen, upea kanjoni, jonka Colorado-joki on muovannut miljoonien vuosien aikana.

Kanjonilla on pituutta yli 445 kilometriä ja leveys vaihtelee kuudesta kilometristä aina 29 kilometriin. Kanjonin seinämät ovat syvimmillään jopa kahden kilometrin korkuiset. Grand Canyon luokitellaan maailman seitsemän luonnonihmeen joukkoon. Todellinen ihme se onkin, kanjonin jyrkät reunat hehkuvat upeissa väreissä ja mitä erinäisemmissä geologisissa kerrostumissa. Kanjoni on myös Unescon maailmaperintökohde.  Aikoinaan intiaanien asuttama kanjoni on nykyään suosittu, ympärivuotinen vierailukohde. Kanjonin alueella käy vuosittain miljoonia matkailijoita patikoimassa, ratsastamassa tai veneilemässä. Maasto on kuin luotu seikkailuretkiä varten. Alueen ympärillä avautuu yksi Yhdysvaltojen vanhimmista kansallispuistoista.

Kanjonin luonnon monipuolisuus hämmästyttää 

Coloradon tasankojen keskellä lipuva Colorado-joki todistaa luonnon valtavan, järkkymättömän voiman. Joki uhmaa karua ja kuivaa seutua, ja on vääjämättömän maaperää kaivertavan työnsä avulla muodostanut tämän jättiläismäisen luonnonnäytelmän. Maa kohoilee epätasaisesti alueella, ja kanjonin pohjoisreuna onkin noin 300 metriä eteläistä reunaa korkeammalla. Pohjoisreunoilla lämpötilat jäävät alhaisemmiksi, ja talvisin lumi peittää usein muodostelman. Korkeuserojen lisäksi kanjonin syvyys luo alueelle useita eri ilmastoja ja kasvillisuuksia. Onkin hämmästyttävää, kuinka kanjonin eri osat heijastelevat Yhdysvaltojen ilmastovyöhykkeitä. Pohjalla virtaava Colorado-joki jakaa kanjonin alueen vielä kahtia, ja kanjonin eri laidoilla voi asustella eläinlajeja, jotka vastakkaisella laidalla eivät esiinny. Alueella vierailusta saakin parhaiten kaiken irti, kun palkkaa mukaan asiantuntevan oppaan, tai osallistuu opaskierroksille.

Grand Canyon on kohde, joka kannattaa kokea kerran elämässä

4-5 miljoonaa kanjonissa vuosittain vierailevaa matkustajaa eivät osu paikalle aivan sattumalta. Kanjoni on kohde, joka todella kannattaa kokea. Alueella risteilee lukuisia vaellusreittejä, jotka laskeutuvat kanjonin seinämiä pitkin sen pohjalle. Polkuja voidaan kulkea joko patikoiden tai ratsastaen. Kanjoni on vaelluskohteena erittäin suosittu. Pohjalle vievät vaelluksen ovat melko pitkiä, joten vaellukselle on hyvä varata vähintään kaksi päivää aikaa. Ympäristö tosin houkuttelee tarkempaan tutkimiseen, joten viikkokin vierähtää helposti. Reittejä valitessa kannattaa tarkistaa ensin vaikeuaste, erityisesti jos olet koko perheen kanssa liikenteessä.

Grand Canyon on kohde, joka kannattaa kokea kerran elämässä

Vaeltajan on hyvä muistaa suuret lämpötilaerot kanjonin eri syvyyksissä. Pohjan kuumuus voi yllättää retkeilijän. Varsinkin kesän kuumimpien kuukausien aikana pohjavaelluksia kannattaa välttää, sillä lämpötilat voivat kohota niin kuumiksi, että patikointi muuttuu liian raskaaksi. Reitit ovat hyvin merkittyjä, ja niitä kannattaa seurata tarkkaan oman turvallisuuden vuoksi. Vähemmän tunnetuille ja huonommin merkityille reiteille ei kannata lähteä yksin seikkailemaan. Uteliaimmat pääsevät halutessaan vaeltamaan niillekin, mutta oppaan mukaan ottaminen on erittäin vahvasti suositeltavaa. Kanjonia pääsee tutkimaan myös vesiteitse pohjalla kulkevaa jokea pitkin. Joelle järjestetään lauttaretkiä, jotka kestävät lautan tyypistä riippuen kuudesta päivästä aina kahteen viikkoon. Pisimmät jokiretket järjestetään soudettavilla lautoilla, jotka ovat upean kokemuksen lisäksi ympäristöystävällisempiä. Yksin joelle ei kannata suunnata, sillä kanjonin korkeuseroista johtuen useat joen koskista ovat voimakkaita ja vaarallisia. Sisäänpääsymaksu kanjoniin antaa sinulle viikon verran aikaa retkeillä alueella. Alue on todella suosittu niin kansainvälisten turistien kuin paikallisten lomalaistenkin kesken. Jos olet liikenteessä vilkkaimpina turistikuukausina, majoitus kannattaa varata ajoissa. Vaivattomin tapa ihailla Grand Canyonin kauneutta, on vierailla jollain kanjonin eteläreunan lukuisista näköalapaikoista. Näköalapaikoilta avautuu upeat ja valokuvaukselliset maisemat kanjoniin. Vaikka olisitkin lomalla, kannattaa laittaa herätyskello pirisemään ennen kukonlaulua – auringonnousu kanjonilla on unohtumaton elämys. Valon säteet valavat dramaattiset kalliot kultaisella hehkulla ja saavat Colorado-joen veden pinnan välkehtimään kilpaa säteiden kanssa. Näky piirtyy mieleen muistona retkestä ikuisiksi ajoiksi.