Yhdysvalloissa on helppo seikkailla

Yhdysvallat on valtava maa, josta löytyy jokaiselle matkailijalle jotakin. Osavaltiot ovat täynnä historiaa, kulttuuria, nähtävyyksiä ja tv:stä ja elokuvista tuttuja paikkoja. Laajasta maasta löytyy niin vuoria, kanjoneita, merta, aavikkoa kuin vehreitä metsiäkin. On myös kiehtovaa, kuinka erilaisia osavaltiot keskenään ovat. Yhdysvalloissa kierrellessä tuntuukin usein, kuin matkustaisi monen maan lävitse. Omana tavoitteenani on ollut kiertää jossain vaiheessa kaikki 50 osavaltiota, mutta tähän mennessä listalla on vasta reilu 20. Matkakohde on kuitenkin jäänyt houkuttamaan sen verran pysyvästi, että mantereelle tulee suunnattua vuodesta toiseen. Vaikka monesti haluan vierailla jo vanhoissa suosikkipaikoissa, yritän kuitenkin lisätä joka reissulle vähintään yhden aivan uuden kohteen.

Kierrä suosikkinähtävyyksiä tai poikkea sivupolulle

Yhdysvaltojen tunnetuimpiin nähtävyyksiin kuuluvat mm. Kalliovuoret, Grand Canyon, Hollywood kukkuloineen, New York ja vapaudenpatsas sekä tuo kuuluisa hauskuuden, vauhdin ja paheiden pesä Las Vegas. Huvipuistot, kuten Disney World ja Universal Studios, kutsuvat paitsi perheitä, myös muita hauskanpidosta kiinnostuneita. Broadwayn musikaalit ovat monelle kerran elämässä -tyyppinen kokemus. Jo pelkästään ajaminen muutaman osavaltion lävitse on upea reissukokemus. Muistan edelleen, kuinka henkeäsalpaavaa oli ylittää Coloradon lumihuippuisia vuoria tai ajaa Los Angelesin ja San Franciscon välillä kulkevaa rantatietä, aaltojen tyrskytessä lähes vieressä.

Yhdysvalloissa kierrellessä maan laajuus konkretisoituu toden teolla. Tämä näkyy mm. vaihtelevina sääolosuhteina, sillä saman matkan varrelle voi osua sekä hellettä että lunta. Itärannikon eteläisistä osavaltioista löytyy subtrooppisia metsiä, kun taas länsirannikolla valtavat aavikkoalueet ovat omalla tavallaan vaikuttavia. Paras matkustusajankohta riippuukin lähinnä matkakohteesta. Varman päälle pelaava suuntaa paikalle loppukeväästä tai alkusyksystä, jolloin sääolot ovat otolliset lähes ympäri maata.

Road trip Yhdysvalloissa on unohtumaton kokemus

Edullisimmin lentoja löytää yleensä suuriin kaupunkeihin, kuten New Yorkiin, Los Angelesiin ja San Franciscoon. Lentodiilien metsästäminen kannattaa, sillä ajoissa hankkimalla edestakaiset liput voi saada jopa alle 400 eurolla. Matkaa voi jatkaa toisiin kohteisiin joko vuokra-autolla, maan sisäisillä lennoilla, busseilla tai junalla. Ylivoimaisesti suosituinta on kuitenkin autoilu, sillä tämä vapauttaa valitsemaan reitin juuri siten kuin haluaa ja pysähtelemään matkan varrella. Auton vuokraus onkin Yhdysvalloissa melko edullista ja tiet hyvässä kunnossa.

Road trip Yhdysvalloissa on unohtumaton kokemus

Reissussa yhdistyvät sujuvasti hauskanpito, kulttuuri ja luontokohteet

Meidän mieleenpainuvin road trip -reissumme lähti länsirannikolta ja eteni Teksasiin asti. Matkalla pääsimme pysähtymään Kalifornian suosikkikohteissa San Franciscossa, Los Angelesissa ja San Diegossa sekä muutamassa pienemmässä kaupungissa. San Diegosta jatkoimme matkaa Las Vegasiin, josta oli puolestaan helppo poiketa Grand Canyonille. Takaisin tullessa pysähdyimme myös Joshua Treen kansallispuistossa.

Las Vegasista jatkoimme matkaa kohti Austinia ja yövyimme matkan varrella ihastuttavissa pienissä kaupungeissa, kuten Santa Fe. Muutaman yön vietimme myös majoittumalla tienvarren motelleissa keskellä ei mitään ja tämäkin oli omalla tavallaan hauska kokemus. Samalla tuli käytyä paikoissa, joissa ei muuten olisi koskaan vieraillut ja tutustuttua todella paikalliseen elämään. Pääsimmepä osallistumaan Teksasin puolella jonkun paikallisen koulun urheilukentän reunassa järjestettyyn barbecue-iltaankin ja nauttimaan todellisesta teksasilaisesta vieraanvaraisuudesta kukkuroilleen kasattujen ruokalautasten ääressä. Tällaisia kokemuksia ei oikein voi etukäteen suunnitella ja siksi ne ovat niin mieleenpainuvia. Toki myös suunnitellut pysähdykset mm. juuri tuolla Grand Canyonilla tekivät vaikutuksen.

Varaa siirtymisiin tarpeeksi aikaa

Olimme tuolloin reissussa yhteensä kolme viikkoa ja pidempäänkin olisi jaksanut kierrellä. Vähintään reissuun kannattaa varata kaksi viikkoa, jotta voi tutustua kohteisiin rauhallisessa tahdissa. Itse olisin suunnitellut meille pidemmänkin reitin, mutta puoliso viisaasti totesi, ettei aio lomallaan istua autossa yli kuutta tuntia päivässä. Tämä osoittautui hyväksi päätökseksi. Emme olleet kohteisiin saapuessamme liian väsyneitä, eikä ajaminen alkanut juurikaan puuduttaa maisemien kuitenkin vaihtuessa koko ajan. Suuremmissa kaupungeissa vietimme useamman yön, Austinissa neljä. Kaikkialla olisimme viihtyneet pidempäänkin, mutta toisaalta kiva, että jää vielä tutkittavaa tulevillekin reissuille.

Varaa siirtymisiin tarpeeksi aikaa

Road trip ei vaadi kovin kummoista suunnittelua, sillä Yhdysvaltojen tiet ja palvelut on pitkälti suunniteltu autoilijoiden tarpeita vastaaviksi. Omien kokemustemme perusteella suosittelen vahvasti ottamaan hieman edullisinta ja halvinta luokkaa suuremman vuokra-auton, sillä se lisää matkustusmukavuutta. Reittien varrelle osuu jyrkkiä vuorenrinteitä ja tällöin hieman tehokkaammasta moottorista on selkeästi etua. Ilmastointi on myös melko ehdoton lisävaruste erityisesti kesällä reissatessa.

Lomailua rennolla otteella

Meillä oli matkalla kaksi aikuista, joista molemmat viihtyvät tarvittaessa myös itsekseen, joten emme liikaa miettineet viihdykkeitä matkan varrella. Halusimme molemmat käydä Universal Studioilla Los Angelesissa ja bändien keikoilla Austinissa, mutta nämä olivat ainoat etukäteen lukkoon lyödyt aktiviteetit. Päädyimme lopulta myös allasbileisiin Las Vegasissa ja viettämään yhden ylimääräisen yön Grand Canyonin leirintäalueella, sillä halusimme kuljeskella alueella pidempään ja nähdä auringonnousun kanjonin yllä. Kävimme kaupunkien paikallisissa museoissa ja esimerkiksi kirpputoreilla. Iltaisin herkuttelimme ravintoloissa ja saatoimme nauttia muutaman juoman baarissa, mutta sen ihmeellisempää toimintaa emme kaivanneetkaan. Uusissa paikoissa seikkaileminen oli jo sinänsä tarpeeksi jännittävää.

Tienvarsimotelleissa vietettyjä iltoja ja pidempiä siirtymisiä varten olimme varanneet mukaan lukemista ja äänikirjoja, sekä tietenkin runsaasti herkkuja. Vuorottelimme ajamisessa, joten autossakin oli paljon aikaa puuhastella omia juttuja. Kumppani keskittyi yleensä päivittämään blogiaan ja ottamaan valokuvia, minä puolestaan nautin kun kerrankin oli aikaa keskittyä hiomaan strategioita futismanageripelissä ja pyöritellä hedelmäpelejä. Toki pysähdyimme usein myös vain ihailemaan maisemia, mutta etenkin aavikko-osuuksilla riitti myös yksitoikkoisia tunteja ajettavaksi. Olinkin tyytyväinen siihen, että päätimme ottaa reissun ajaksi kunnollisen paikallisen nettipaketin, eikä tarvinnut laskeskella rajoja netin käytössä. Samalla vältimme navigaattorin vuokraamisen, sillä kartat sai toimimaan puhelimissa. Oli myös kätevää, kun pystyi tsekkaamaan matkan varrella majoituksia ja seuraavan kohteen kiinnostavuuksia.